Strikketradisjoner på Island og Færøyene

Akkurat som i Norge, er strikking veldig populært på Island og Færøyene. Behovet for varme klær er det samme, og ull varmer selv om det blir vått, derfor er ullplagg minst like vanlige hos våre naboer som her i landet. Hvis du planlegger en ferie til Island eller Færøyene, kan det være morsomt å strikke en genser med mønster fra nettopp disse landene.

Tradisjonsstrikk på Island

Som i Norge, er det hverdagsplagg som gensere, kofter, luer, votter og sokker som er mest populære å strikke på Island. Lopapeysa, det islandske ordet for ullgenser, er ofte en genser med rundt bærestykke, altså der ermene strikkes inn. Bærestykket har ulike mønstre, og noen ganger går mønsteret et stykke ned på selve genseren. Det kan også være mønster rundt ermekanten og vrangborden. Fargene er ofte tradisjonelle, som svart, brunt, hvitt, grått og beige, for tidligere var det ikke vanlig å farge garnet. Da ble klærne strikket i ufarget ull, fra sauer i ulike farger. Nå er det mer vanlig å bruke friske fargekombinasjoner, men mønstrene er fortsatt tradisjonelle. Mens du strikker i glade farger, blir du kanskje også inspirert til å dekorere hjemmet, for eksempel med et nytt tapet. Tapet fra Familietapeter.no kan bringe spennende og glade farger og mønstre inn i alle rom.

Strikketradisjoner på Færøyene

Sauene på Færøyene går ute hele året, og har ull som inneholder mye lanolin. Det gjør at gensere i færøysk ull tåler mer regn og holder deg varm lenge. Tidligere hadde hver øy, by og landsby på Færøyene sine egne mønster. Disse ble samlet sammen på 1920- og 30-tallet, slik at de ikke skulle gå i glemmeboka. Strikkeklubber er fortsatt vanlige på Færøyene, der kvinner samles en gang i blant for å snakke og strikke og utveksle erfaringer og kunnskap. Det strikkes selvsagt også votter, sokker, luer og underklær på Færøyene. Plaggene kan ha heldekkende mønster eller rundt bærestykke med mønster.

Add Comment