Fakta om Færøyene og Island

Færøyene og Island er to land mange kjenner til, men kanskje ikke vet så mye om. Færøyene er en øygruppe, mens Island kun er én øy. I denne artikkelen ser vi nærmere på de to landene, og forhåpentligvis får du vite noe du ikke visste fra før.

Færøyene

Færøyene ligger plassert i det nordlige Atlanterhavet, og er, som nevnt, en øygruppe. Færøyene er per definisjon underlagt Danmark. Likevel har Færøyene sitt eget folkevalgte Lagting, på samme måte som Norge har Stortinget og regjeringen. Færøyene består av totalt 18 klippeøyer, som alle har vulkansk opprinnelse. Klimaet er slik at det er kaldt om sommeren, og mildt om vinteren. Dette er ganske atypisk med tanke på hva vi er kjent med andre plasser, som for eksempel i Norge. Det er mye nedbør på Færøyene, og dessuten mye tåke og vind. Færøyene har cirka 50 000 innbyggere. En del nordmenn, spesielt norske fotballspillere reiser til Færøyene for å spille i toppdivisjonen i fotball der. Nivået er nok betydelig lavere enn i den norske serien, så det er vanlig at spillere fra norsk 2.divisjon og Obosligaen får kontrakt med eliteserielagene på Færøyene.

Island

Island er en europeisk republikk som ligger på den Midtatlantiske rygg i Nord-Atlanterhavet. Øya er kjent for sine vulkaner, og vi sier at øya er vulkansk aktiv. Øyas hovedstad og største by er Reykjavik. Island er et velutviklet land med en sterk markedsøkonomi og en rik økonomisk situasjon. Av europeiske øyer er det kun Storbritannia som er større enn Island. Geologisk sett er øya svært ustabil, med både jordskjelv og vulkanutbrudd. Siden øya geografisk sett er nære Norge, kan et vulkanutbrudd på Island få konsekvenser for blant annet flytrafikken over Norge.

Vi håper du fant noe informasjon du ikke visste fra før om Færøyene og Island i denne artikkelen.

Add Comment