Færøyene og Island har en litt spesiell plass i de fleste nordmenns hjerter, som del av Norden, men likevel litt ukjent og perifert for de aller fleste. Øyene er imidlertid vel verdt et besøk, og kan også inspirere med sine enkle tradisjoner innenfor design, materialer og en tilpasning til vær og røffe forhold som vi også kjenner igjen mange steder i vårt eget land.
Teppetradisjoner
Mange av oss er glade i tepper og den myke følelsen de gir. Siden Færøyene og Island er velkjent som store produsenter av ull, er de selvfølgelig også kjent for å bruke tepper til å gi kalde dager en varmere og mykere vri. Spesielt vil man ofte se bruken av et flott trappeteppe når man går opp eller ned en trapp.
I Norge var det kanskje vanligere før å bruke teppe i trappen, men denne stilen er på vei inn igjen, og her kan vi la de andre nordiske områdene inspirere oss. Tenk gjerne noe litt værbitt og røft, våg å være litt viking når du skal velge ut teppet. Det er samtidig veldig viktig å være kvalitetsbevisst når du skal velge materiale. Hvis det er snakk om en trapp som flere mennesker går opp og ned mange ganger om dagen, må materialet være svært slitesterkt for å holde seg fint. Det ligger jo i sakens natur at man går på akkurat samme sted om og om igjen når man går opp og ned en trapp.
Er trappetepper farlige?
Et spørsmål mange stiller seg er om det er farlig å ha teppe i trappen. Det enkle svaret på det er at med dagens moderne løsninger er det tvert imot motsatt – det er tryggere og gir mindre risiko for skader enn en vanlig trapp uten teppe. I tillegg reduseres selvfølgelig støyen av barn som stormer opp og ned trappen betraktelig, og man får økt komfort. Husk likevel at den typen materiale du velger også må være tilpasset din husstands livsstil. En familie med små barn og flere kjæledyr må nok tross alt velge litt annerledes enn for eksempel et eldre ektepar, som godt kan unne seg en litt mer overdådig stil.
Inspirasjon fra sagaøyene
Dersom du reiser til Island eller Færøyene, kan du oppleve å bli inspirert på så mange måter, på mange flere områder enn de som er nevnt i denne artikkelen. Selv om vi tenker oss at disse øyene er langt ute i havgapet, er det faktisk bare 2–3 timer med fly fra Norge. Mange opplever møtet med de vakre, tynt befolkede øyene og det gammeldagse språket som et eventyr og en drømmereise, og vi kan trygt anbefale det til alle som vil oppleve Norden på en litt annen måte enn det man gjør i København eller Stockholm.